כתבי כמויות ממודל BIM

יזם/קבלן – חישוב כמויות בכל שלב, בזמן אמת,
בלחיצת כפתור – זו כבר מציאות !

כמויות ממודל תלת-ממדי

לא מכל מודל ניתן להפיק כמויות. בכדי להפיק כמויות ממודל יש לבנות את המודל הדיגיטלי תוך אפיון האלמנטים השונים ולהגדירם לפי סעיפי הבניה שיאופינו בכתב הכמויות. גם משימות שאינן ממודלות נדרש לכמת ולחשב וכאן באה לביטוי היכולת הטכנולוגית שפיתחנו, אשר נותנת מענה גם לאלו.

אנחנו יכולים!!!

משום שקוואנטק הנה משרד כמאים מקצועי ומנהל תהליכי BIM, שמשתמש ומפתח אמצעים טכנולוגיים חדשניים בהקשר לתהליכי הפקת כמויות ממודלים תלת ממדיים, ניהול המידע בהקשר של הפקת כמויות, ניתוח המודל והכנת החומרים הנדרשים ליציאה למכרז לרבות הגדרת מפרטים טכניים אדריכליים, הטמעת מפרטים וכתבי כמויות יועצים, איגוד בחוברת מכרז מקיף עבור קבלן ראשי או בחלוקה לקבלני משנה, על פי דרישות היזם.

איך עושים את זה?

אנו מציעים ליווי המתכננים עוד בשלבי המידול הראשוני, על מנת שנייעץ ונשתף מתוך הניסיון והידע שלנו כיצד יהיה נכון יותר לבנות את המודל, כך שיאפשר ליזם ליהנות מהיכולות האדירות של עולם ה-5D – כמויות ועלויות. כל עדכון תכנון מתבטא בעדכון הכמויות באופן כמעט אוטומטי מלא, שליטה בעלויות בכל תרחיש תכנוני, מניעת טעויות חישוביות, גזירת נתונים בחיתוך לפי קומה, מבנה או כל אלמנט אחר המתוכנן במודל.

אנו יודעים לקחת מודל ולהוציא ממנו כתב כמויות, להכין מכרז, להגדיר מפרטים טכניים ולהכין את הפרויקט למכרז קבלנים.

ועכשיו קצת ממבו ג'מבו טכני

חמישה דברים שכדאי לדעת כשמפיקים כמויות ממודל BIM

ניהול פרויקט ותכנון במתודת BIM מהווה קפיצת מדרגה משמעותית ביחס לתכנון דו-מימדי, מבחינת היתרונות והתועלות שמתאפשר לנו להפיק מתוך המודל. מודל BIM הוא בעצם מרכז מידע, מעין סיפרייה ענקית של נתונים, שהמתכננים מזינים אותה באופן שהוגדר ע"י מנהל המודל וברמת הפירוט הנדרשת להשגת מטרות המודל אשר הוגדרו לפי צרכיי מזמין העבודה (יזם או קבלן). אחת המטרות שניתן להגדיר בתכנית הפרויקט (תלמ"ב – תכנית למימוש מודל בים), היא לאפשר הפקת כמויות מהמודל באופן חכם – מימד ה- D5 – שליטה בתקציב וניהול כמויות.

המפתח להצלחה בתהליך הפקת הכמויות מהמודל נטועה כמובן ברמת המידול של המתכננים בדיסציפלינות השונות – אדריכלות, הנדסה, מערכות וכיו"ב. ככל שהמתכננים יזינו יותר מידע בכל אובייקט ואלמנט במודל כך תתאפשר הפקת נתונים באופן יותר מדויק. עלינו לקחת בחשבון שלא תמיד כדאי לרדת לרזולוציות הכי קטנות ונדרש איזון בין מידת ההשקעה במידול וכמות המידע המינימלית הנדרשת לצורך הפקת כמויות אמינה.

1. אבחון המודל בשלב הראשון נפיק דוח המרכז את כלל המשפחות והפריטים הקיימים במודל ונאתר לאילו מהם ניתן להצמיד סעיף "דקל" או אחר כפי שהם הוגדרו. בשלב שני, נזהה לאילו פריטים המתכנן הרלוונטי נדרש להשלים את המידע בהגדרת האובייקט. לבסוף, במקרים בהם עיצוב פנים אינו מקבל ביטוי במודל נפעל להפקת כמויות על בסיס פרוגרמת חומרים שיעביר המתכנן.

2. איתור סעיפים שלא מקבלים ביטוי גרפי במודל – לדוגמה, חגורות בטון כמעצורי מים, כל עבודות האיטום, בידוד, אקוסטיקה, קורוזיה, מעברי אש וכיו"ב.

3. מידול נכון מביא לתוצאות מדויקות– כשמתכננן ממדל קיר, הוא יכול לבנות את האובייקט כקובייה אטומה הנקראת למשל – קיר בטון בעובי 20 ס"מ. ניתן למדל את הקיר יחד עם שכבות הטיח או החיפוי המוגדרות בפרוגרמת החומרים כמקשה אחת אשר לא מאפשרות לנו גמישות כשנדרש לחשב כל אחת מהשכבות באובייקט בכמות שונה – למשל קיר הבטון מגיע מרצפת בטון ועד לתקרת בטון, שכבת טיח הפנים מגיעה מגובה הפנל ועד לגובה תקרת הבטון ושכבת הצבע שתבוצע על גבי הטיח מגיעה מגובה הפנל ועד גובה התקרה הקלה בהנחה שמתוכננת כזו. על אף שהקיר מודל עם ריבוי שכבות, לא ניתן להפריד אותן למידות שונות, ובמבנים עתירי שטחים, כל 10 ס"מ יכולים להגיע למאות מטרים של עודף או חוסר בכתב הכמויות. לחילופין, ניתן למדל את אותו קיר בשכבות נפרדות לגמרי כך שכל שכבה תהיה קיר עצמאי, לכל שכבה יש שם, תאור, וכללים להגדרת מידות מהיכן ועד לאן וניתן להפריד חישוב לכל אחת מהשכבות לרמת דיוק מקסימלית. ההגדרות הנ"ל מבוצעות באופן גורף פעם אחת באובייקט, והכלל מיושם באופן אוטומטי בכל המקומות שהוצב אותו אובייקט, למעט יוצאי דופן נקודתיים ששם המתכנן יכול להגדיר כללים אחרים במידת הצורך – כאמור, גמישות מלאה.

4. שלבי התפתחות שונים במודל – LOD

Level Of Details – מתאר את הרמה הגרפית המייצגת אובייקט.

לדוגמה, קחו את הכיסא הממודל כאן. ניתן לתת לו ייצוג גרפי ברמות שונות החל מדו מימד ועד לרמת פירוט מקסימלית, כשבפועל, כמות המידע שהאובייקט מכיל ברקע יכולה להיות זהה בכל אחת מהאפשרויות הגרפיות.

Level Of Development – מתאר את כמות המידע שהפריט אוצר בתוכו או בשמו הנוסף MMI – Model maturity index.

ניתן להגדיר את דגם הכסא, חומרי הגמר שלו, צבעים, יצרן, מחיר, זמני אספקה וכל פרט אחר שנחשיב כרלוונטי לתהליך התכנון או הרכישה ואספקה.

5. חיתוך נתונים לפי מבנה/קומה/חדר בזמן אמת – העבודה במתודת BIM תאפשר קבלת נתונים בחיתוכים שונים כמו לפי מפלסים, אזורים, חזיתות וכיו"ב. השליטה בנתונים מאפשרת להיערך לשלבים הבאים כגון: הזמנות חומרים, צפי תזרימי להוצאות, לנתח חשבונות של קבלני הביצוע והפקת רשימות הזמנת חומרים ישירות מתוך המודל לפי זמני האספקה שהוגדרו לאותו אובייקט.